Voetreflex

Over voetreflex massage

In mijn praktijk bied ik meerdere vormen van massage aan. Ik werk volgens het Chinese TCM (Traditional Chinese Medicine) principe, de leer van de vijf elementen. Hierbij is het uitgangspunt dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Volgens het traditionele Chinese denken zijn er vijf seizoenen. Elk seizoen is verbonden met een element. De elementen zijn: vuur(rood), aarde (geel), metaal (grijs), water (blauw) en hout (groen). Behalve met de seizoenen corresponderen de elementen ook met de organen in het lichaam.

De voet weerspiegelt de conditie van het lichaam en ook de emotionele gesteldheid. In de voeten zitten reflexpunten die verbonden zijn met het zenuwstelsel en alle organen, klieren en spieren. Op de voet (en ook op de hand) zitten de startpunten van de meridiaan banen die zorgen voor de energiestromen in het lichaam. Je kan de voet zien als het kompas voor het lichaam.

Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. De lichamelijke, emotionele, en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ziekte wordt dan ook niet gezien als een op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat als de energiehuishouding uit balans is. Het inzicht en kennis in deze samenhang is de basis van waaruit ik als voetreflextherapeut werk.

Massage maakt ons bewust van hoe en waar stress zich in ons lichaam openbaart in de vorm van spanning. Te veel stress leidt tot een permanente spanning in de spieren. Deze spanning of gespannenheid belemmert de doorstroming van energie en doorbloeding. Dit leidt tot vermoeidheid, een zwaar gevoel, bewegingsbeperkingen, een verminderde soepelheid van spieren en een grote kans op overbelasting en blessures. Verder kan dit leiden tot een concentratie van gifstoffen in het lichaam (verzuring). Massage kan helpen deze spanning te verminderen door het zelf genezend vermogen te activeren.

De massages kunnen zowel een ontspannend als een helend karakter hebben. Een combinatie van de gekozen massage met bijv. Reiki, MEE-therapie en Triggerpoint-therapie, kunnen het gewenste effect versterken.  Afhankelijk van de te behandelende klachten wordt er gemasseerd op de reflexzones op de voeten, maar ook op de  meridiaan banen en acupunctuurpunten over het hele lichaam.

Er wordt geen diagnose gesteld, maar massage heeft zeker een waardevolle ondersteuning voor uw gezondheid en is een mooie aanvulling van de reguliere zorg.

Klik op de afbeelding om te vergroten

De volgende klachten  kunnen behandeld worden met voetreflexmassage:

 • Hielspoor
 • Been/voetklachten (bv. restless leggs)
 • Spijsverteringsklachten
 • Obstipatie
 • Blaasontsteking
 • Maagzuur
 • Overgangsklachten
 • Stress/Burn out
 • Hoofd/nek/rug/schouderklachten
 • Doorbloedings problemen
 • Ontspanning
 • Verdriet/spanning/of gewoon niet lekker in je vel zitten

Westerse voetreflex

Is een westerse natuurgeneeswijze die al duizenden jaren oud is en ervan uitgaat dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met reflexzones (plaatsen) op de voeten. De westerse massage wordt uitgevoerd met een speciale duimtechniek en wordt alleen op de voeten toegepast.

Chinese voetreflex

Bij de Chinese geneeswijze werkt men met andere massagetechnieken. Men gebruikt lichaamsbeweging om druk uit te voeren. Er wordt gewerkt op de reflexzones op de voeten, maar ook op de meridiaanbanen en acupunctuurpunten op de voeten, onderbenen en knieën. Afhankelijk van de te behandelende klachten kan er ook gemasseerd worden op de meridiaanbanen over het hele lichaam.

Voetreflex - plus

Deze massage combineert twee systemen (westers en chinees) in één behandeling. De energiedoorstroming in ons lichaam is de basis van onze gezondheid. Als deze geblokkeerd is, raken we uit balans en kunnen we klachten krijgen waardoor we ziek worden. Door de combinatie van beide massagetechnieken kun je klachten breder en effectiever behandelen. Het lichaam kan zo het natuurlijk evenwicht herstellen en zichzelf genezen. Ieder mens is anders en reageert anders. Daardoor kan bij iedereen een ander behandelplan gehanteerd worden ook al komt men voor dezelfde klacht.

Chakra massage

De chakra-voetmassage is een massage waarbij alle 7 chakra’s (de energieknooppunten van ons lichaam waarlangs je levensenergie stroomt) in balans worden gebracht. Dit gebeurt door de reflexzones van de chakra’s op beide voeten draaiend te masseren. Door de draaiende bewegingen van de massage komen ook de chakra’s weer in de juiste draaiing. De energie kan dan weer goed doorstromen en zo komen lichaam en geest weer in balans. Deze massage is heel ontspannend en kan toch een grote positieve uitwerking hebben.

Polariteits massage

Polariteitsmassage is een energetische massage waarbij wordt gewerkt met de verschillende polen van het lichaam. Doel van de massage is de balans tussen lichaam, geest en emoties te herstellen. Bij een disbalans in één van deze drie ontstaan op bepaalde plaatsen in het lichaam ophopingen van energie, waardoor op andere plaatsen in het lichaam tekorten ontstaan. Door een polariteitsmassage worden blokkades opgeheven waardoor de energie tussen de polen weer goed gaat stromen. De polariteitsmassage is een holistische massagevorm waarbij bewustwording belangrijk is. Door de massage kom je in contact met je lichaam en je gevoel en leer je de signalen die zij je geven te herkennen. Polariteitsmassage kan helpen bij verwerking, verandering en in beweging komen.

Metamorfose massage

De metamorfosemassage wordt gegeven op de voeten, handen en het hoofd. Deze massage heeft een diepe ontspannende werking, is krachtig en kan een groot effect hebben op u doen en vooral u (los)laten. Bij deze massage worden de reflexzones gestimuleerd die de wervelkolom, de klieren en organen die daar in de buurt liggen weerspiegelen. Door de diepe ontspanning kunnen inzichten worden verkregen in problemen. Emoties en verdriet kunnen worden verwerkt en het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

An Shen massage

An Shen is een hoofd-nek-schoudermassage en is een combinatie van Chinese acupressuur en massagetechnieken. Het effect is zeer groot. Diepe ontspanning en het verdwijnen van stijve gespannen spieren zijn het resultaat. Ook stress, hoofdpijn, piekeren etc. verminderen aanmerkelijk door deze massagetechniek. De massage versnelt de bloedstroom in de aderen en zorgt hierdoor voor een snellere afvoer van afvalstoffen waardoor het lichaam en geest weer beter in balans komt.